Bagaimana Melabur Dalam Unit Trust

Posted by


Korang tahu tak pasal pelaburan “Unit Trust” atau kata lain “unit amanah”? Tahu tak mengenai kelebihan unit trust ini yang amat berpotensi untuk beri keuntungan berlipat ganda kepada pelabur?

Dan masih ramai yang tak yakin dengan potensi pelaburan unit trust ini sendiri dan ada yang tidak tahu bagaimana memilih dana unit trust itu sendiri. Sebab apa terjadinya perkara ini?

Bukan sebab kita tiada duit untuk melabur tetapi sebab ramai antara kita tak faham tentang maksud sebenar unut trust yang seterusnya mewujudkan kesangsian terhadap potensi unit trust.


Di kebanyakan negara mahu seperti Amerika syarikat ia dikenali dengan nama “Mutual Fund” dan secara amnya adalah suatu pelaburan berkelompok. Pelaburan ini hanya membenarkan pelabur yang mempunyai objektif pelaburan yang sama untuk dilaburkan ke satu portfolio sekurit yang kebiasaannya diurus dan ditadbir oleh pengurus dana professional. 

Pemegang unit pelaburan amanah ini tidak terus membeli saham di kaunter saham sebaliknya pemilikan saham akan dibahagikan kepada mengikut unit. Sekiranya nilai saham turun atau naik, tiap unit yang dilaburkan juga akan turun atau naik. Kebiasaannya pelabur yang berdaftar akan mendapat sijil penamaan yang dikenali dengan Sijil Unit Amanah manakalan bilangan unit yang dipegang pula bergantung kepada harga belian unit yang hendak dilaburkan. 

Bagaimana pelaburan unit trust berfungsi?

untuk melabur dalam unit trust, wang yang anda laburkan akan dikumpulkan bersama pelabur lain hingga menjadi satu jumlah yang besar dan akan dilaburkan ke dalam pelbagai saham “equity” dan juga “bon”.  

Kepelbagaian pelaburan akan dapat kurangkan risiko kerugian kerana ia tidak terhad untuk bergantung pada satu saham semata mata. Jika pilih untuk melabur dalam unit amanah islam atau patuh syariah, wang anda hanya akan digunakan untuk saham saham yang mematuhi syariah islam aje.. Secara tak langsung ia dapat bantu pertumbuhan sistem kewangan islam. 

Bagaimana nak menjual atau beli unit trust?

Pelaburan dan aktiviti jual dan beli saham akan diuruskan oleh pengurus dana professional yang mempunyai pengalaman. Oleh itu tak perlu risau untuk kita pantau turun naik harga saham di pasaran tiap hari. Pengurus dana professional yang dilantik itu akan sentiasa berusaha untuk maksimumkan keuntungan wang pelaburan korang.

Apa Isu-isu berkaitan unit trust?

Pertaman aku memahami ramai yang berfikir soal halal haram dalam pelaburan unit trust ini. Jadi adalah untuk jadi tanggungjawab pelabur buat kajian tentang unit trust yang bakal korang sertai. Kat Malaysia ini banyak unit trust yang berdaftar berlandaskan syarikat, Islamic unit trust yang telah disenaraikan oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia dan diluluskan halal untuk pelaburan. 

Keduanya, Unit trust ini diluluskan oleh kerajaan dan bukannya seperti skim pernigaan haram yang ada di Malaysia seperti skim cepat kaya atau pakcik kayo… Portfolio akan dibahagikan kepada unit dan pelabur pula biasanya dikenali “unit holer”. Untuk jaga kepentingan pelabur, seorang pemegang amanah iaitu “trustee” akan dilantik yang merupakan pemilik sah ke atas semua asset dalam unit trust skim bagi pemegang unit.

Kalau korang nak dapat pemahaman yang lebih mengenai unit trust apa kata korang baca dahulu ebook Rahsia unit trust ini. Tka mahal mana pun.. Cuma RM27 aje..

Ebook ini cukup lengkap dan mudah untuk difahami.. Sesuai jika korang masih tak tahu bagaimana nak jadi agen atau pelabur unit trust. Ebook ini menerangkan perincian untuk berjaya dalam unit trust melalui Teknik Memaksimakan Keuntungan Pelaburan Unit Amanah Sehingga 3X Ganda


Untuk mendapatkan ebook Rahsia unit trust boleh rujuk pada pautan link di bawah


Note : elakkan menyertai skim pakcik kayo.. kerana nanti anda boleh kayap… hihihi


Blog ismail Ahmad Updated at: 2:24 PTG

2 comments:

Di sarankan agar tidak melakukan spamming dan berkomentar secara beretika. Kata-kata kita adalah cerminan siapa diri kita